Att välja en e-handelsplattform är ett av de mest avgörande besluten för företag som vill etablera eller expandera sin digitala närvaro. Plattformen fungerar som företagets virtuella butik och skapar grunden för hur enkelt det är att hantera produkter, betalningar och kundkommunikation. Med så många olika lösningar tillgängliga – från lättanvända paketlösningar till skräddarsydda plattformar – kan det vara utmanande att veta var man ska börja. I den här artikeln kommer jag att utforska de olika typerna av e-handelsplattformar, deras för- och nackdelar, och vad du kan tänka på när det är dags att välja.
Typer av plattformar
Plattformarna samlas ofta under en rad olika namn, e-handelsplattform, e-handelssystem, e-commerce med flera. Kärt barn och så vidare! Här går jag igenom vilka kategorier/typer av plattformar det finns.
SaaS/kommersiella
SaaS (Software as a Service) går ut på att du betalar för mjukvaran (här e-handelsplattformen) som ofta har färdiga funktioner och utseenden man kan välja mellan. Kommersiella plattformar går ofta snabbt att implementera, just för att så mycket redan är färdigt och redo att användas. Många plattformar av denna typ har också ett utbud av extrafunktioner eller färdiga integrationer man kan lägga till. Ofta gäller dock att desto högre omsättning, desto högre avgift.
Open-source (öppen källkod)
E-handelsplattformar med öppen källkod betyder att du har kontroll över plattformen genom att du kan ändra i koden som den är byggd på. Det möjliggör en stor grad av anpassning, men kan komma till ett högre utvecklings- och startpris då mindre är färdigt från starten trots att plattformen ofta är gratis att använda. En open-sourceplattform behöver du oftast drifta själv, men det finns också alternativ för att låta det skötas av en extern part.
Licensbaserade
En licensbaserad plattform är variant och därmed också väldigt lik en open-source och ofta kombineras dem. Det innebär ofta att någon annan utvecklar moduler och funktioner som man kan köpa på licens där uppdateringar och support ingår. Ofta fungerar hosting på samma sätt som för en open-source, det vill säga att du får drifta den själv. En licensbaserad variant möjliggör ofta bra vägar att skala upp då du kan använda färdigbyggda funktioner och integrera dem med befintliga.
Populära e-handelsplattformar
Här tar jag upp några få exempel på plattformar i kategorierna jag pratat om tidigare, men vill man se fler finns här en bra jämförelse för många viktiga och vanliga funktioner.
SaaS/kommersiella
Shopify är idag en av de största aktörerna inom e-commerce och används av många företag runt om i världen. Shopify har en lätthanterad e-handel, men en mindre flexibel lösning för att utveckla och dyr i drift då avgifterna baseras delvis på en fast summa, men också en procentsats av omsättningen. Shopify har också ett stort applikationsbibliotek av tillägg, både gratis och betalda.
Quickbutik är en svensk aktör som har fördelen att redan ha integrationer med många aktörer som verkar i Sverige, både vad gäller frakt och betalningslösningar. Till skillnad från Shopify tar de ingen procentavgift av omsättningen.
Open-source och licensbaserade
Dessa är svåra att särskilja, därför lägger jag dem i samma kategori för exemplen.
WooCommerce utvecklas av samma utvecklare som WordPress, Automattic, och integrerar därför sömlöst med befintliga (och nya!) WordPress-hemsidor. Precis som WordPress & Shopify finns det en otalig mängd med tillägg och extrafunktioner till WooCommerce, både gratis och betalda.
Adobe Commerce (tidigare Magento) är mycket kraftfullt och används av e-handelsbutiker som behöver stor kapacitet. Plattformen har, som många andra, bra möjligheter till tillägg och nya funktioner. Däremot kan den upplevas som tung och ha en lite brant inlärningskurva, men smidigt när man väl lärt sig.
Vilken väljer man?
Väldigt bra fråga! Jag skulle utgå ifrån den position man är nu och vart man tror att man är om tre år. För de behoven skulle jag leta efter en plattform som passar. Värt att tänka på är att det inte finns en perfekt lösning, men det går att bygga riktigt bra lösningar.
För nystartade företag med begränsad teknisk erfarenhet är det ofta mest kostnadseffektivt att börja med en SaaS-lösning som Shopify eller Quickbutik. Dessa plattformar är lätta att implementera och kräver mindre teknisk expertis. Om du har en befintlig WordPress-hemsida kan WooCommerce vara det naturliga valet då det enkelt integrerar med WordPress och ger stor flexibilitet. För större företag eller de med specifika krav kan Adobe Commerce vara ett utmärkt alternativ trots dess komplexitet, tack vare dess kraftfulla funktioner och skalbarhet.
Att tänka på vid val av e-handelsplattform
- Hur snabbt behöver du komma igång?
- Behöver du en plattform som snabbt kan lanseras, eller har du tid att utveckla en mer anpassad lösning?
- Hur stor teknisk flexibilitet behöver du?
- Kräver du full kontroll över design och funktioner, eller är standardmallar och färdiga funktioner tillräckliga?
- Vilken budget har du för plattform och tillägg?
- Vilka är dina kostnadsramar för både initiala uppsättningar och löpande avgifter för plattform, tillägg och transaktioner?
- Hur planerar du att hantera betalningar?
- Vilka betalningslösningar föredrar dina kunder, och vilka transaktionsavgifter är du villig att acceptera?
- Behöver du internationell närvaro?
- Kommer du att sälja till kunder i andra länder, och behöver din plattform stödja flera valutor, språk och lokala skatteregler?
Sammanfattning
I vimlet av e-handel finns det mängder av olika e-handelsplattformar inom olika kategorier med olika inriktningar och målgrupper, vilket gör det svårt att välja mellan dem. De olika kategorierna av plattformar har naturligtvis för- och nackdelar, men sammantaget är det beroende på var ditt företag befinner sig. Om det är i uppstartsfasen kan det vara värt att titta på plattformar som har kortare startsträcka, men om det redan är etablerat eller behöver expandera e-handeln är det kanske bättre att titta på mer anpassade lösningar. Oavsett vart företaget befinner sig, ta dig tid att jämföra alternativen och välj en lösning som kan växa med din verksamhet.
Är det dags för ditt företag att starta e-handel eller om du har fler frågor kring e-handel, så är du varmt välkommen att kontakta oss!