Utnyttja egen och öppna data för marknadsinsikter 

Inledning 

Såväl din hemsida som öppna data så finns det ofantliga mängder data om besökare och målgrupper. Hur kan man då ta nytta av data som en hemsida genererar och kanske kombinera med öppna data för att skapa marknadsinsikter? Det är just det jag ska gå igenom i denna artikel. 

Din hemsidas data 

Data som samlas in på en hemsida innehåller ofta var besökaren kom ifrån, om de gick direkt till hemsidan (ex www.cmdigital.se), eller om de kom från en annan sida exempelvis Google eller LinkedIn. Vilken enhet som användes brukar också ofta samlas in, om det är en iPhone med Google Chrome eller Safari eller en laptop med Windows och Firefox. I samband med enheten kan också skärmstorleken samlas in. Varifrån besökaren ansluter och vilka sidor de besöker samlas också in, för att bara ge några exempel.  

Samla in & analysera data 

Bland de mest populära verktygen som används för att samla in data hittar vi Google Analytics och Matomo. Men det finns en uppsjö av andra alternativ som alla har sina egna för- och nackdelar, många gånger kopplat till GDPR och integritet.  

När du har samlat in data från din hemsida är nästa steg att analysera den. Detta innebär att du organiserar och tolkar datan för att dra meningsfulla slutsatser. Ett bra sätt att börja är att identifiera mönster och trender i användarnas beteende. Verktyg som Google Analytics erbjuder funktioner för att segmentera data, vilket gör att du kan se specifika grupper av användare och deras beteenden. 

Redan med datan från ditt analysverktyg kan man ofta dra slutsatser om kunders beteende på hemsidan, exempelvis genom att titta på varifrån trafiken kommer.  

Öppna data 

Öppna data, som kan komma från offentliga databaser, sociala medier eller andra källor, kan vara oerhört värdefulla när de kombineras med din egen hemsidas data. Genom att använda öppna data kan du få en bredare förståelse för marknadstrender och konsumentbeteenden. Till exempel kan du använda demografiska data från offentliga källor för att få insikt i vilka typer av besökare som mest sannolikt kommer att vara intresserade av dina produkter eller tjänster. 

Kombinera till marknadsinsikter 

Efter att ha analyserat och kombinerat dina data kan du nu börja skapa konkreta marknadsinsikter. Dessa insikter kan hjälpa till att fatta informerade beslut om din marknadsstrategi. Du kan till exempel identifiera vilka typer av innehåll som engagerar mest, vilka marknadsföringskanaler som är mest effektiva och vilka tidpunkter på dagen dina besökare är mest aktiva. 

Praktisk användning 

Men hur kan jag i praktiken använda mina kombinerade marknadsinsikter? 

Genom att använda dem till att förbättra din marknadsföring och dina kunders upplevelse. Här är några praktiska sätt att använda dessa insikter: 

  • Målgruppsanpassning: Använd insikterna för att finjustera din målgrupp och skapa mer riktade marknadsföringskampanjer. 
  • Innehållsstrategi: Skapa och distribuera innehåll som är mer relevant och engagerande för dina besökare baserat på deras beteendemönster. 
  • Kanaloptimering: Fokusera dina marknadsföringsinsatser på de kanaler som visar sig vara mest effektiva. 
  • Personalisering: Använd data för att skapa en mer personlig upplevelse för dina användare, vilket kan leda till högre kundnöjdhet och lojalitet. 

Sammanfattning 

Att utnyttja data för marknadsinsikter handlar om att samla in, analysera och kombinera information för att skapa en djupare förståelse av din målgrupp och marknad. Genom att använda verktyg som Google Analytics och Matomo, samt integrera öppna data, kan du få värdefulla insikter som kan hjälpa dig att förbättra din marknadsstrategi och uppnå bättre resultat. Kom ihåg att kontinuerligt utvärdera och anpassa dina insatser baserat på de insikter du får för att hålla dig konkurrenskraftig i en ständigt föränderlig marknad. Om detta är något du skulle vilja veta mer om, eller vill ha hjälp att implementera, tveka inte att kontakta oss

Hej!

Vi ser fram emot att höra från dig och vi lovar att svara så fort vi kan!