Jag vet med säkerhet att du någon gång har sökt efter något på Google och klickat dig in på en sida för att mötas av en tom skärm med en snurrande cirkel i toppen på din webbläsare. Det kan vara något av det störigaste jag vet och tyvärr skulle jag säga att detta är en rätt vanlig förekomst. Ska jag vara helt ärlig? Jag tar nästan för givet att hemsidor från seriösa företag ska vara snabba idag, annars misstänker jag något fuffens och väljer att köpa min vara eller boka min reservation vid ett senare tillfälle. Ser vi på detta fenomen från företagens perspektiv, betyder detta att dem förlorar en försäljning. Samtidigt tvekar jag starkt på att jag är den enda som tänker på detta sätt. Jag skulle till och med säga att mitt beteende kan kännas igen av majoriteten, vilket betyder förödande konsekvenser för företagen med långsamma hemsidor.
Varför spelar webbplatshastighet roll?
I tider där information är tillgänglig på millisekunder, kan 1 eller 2 sekunder kännas som en hel evighet. Speciellt när majoriteten av unga vuxna sitter fastklistrade framför sociala medier, där tekniska uppehåll på några sekunder i videostreamingen kan få dem att lägga ner appen helt, och öppna konkurrentens app. Studier visar att hemsidor som tar upp till 4 sekunder på sig att ladda in ser en avvisningsfrekvens – dvs andelen människor som lämnar sidan för tidigt – på upp till 90%.
Fortsättningsvis påverkar webbplatshastigeten din hemsidas placering på Google. Det finns en samling mätvärden som Google samlar in om din hemsida för att bedöma hur användarvänlig den är som kallas Core Web Vitals. Varför är det viktigt? Jo, för att Google vill helst presentera snabba och användarvänliga hemsidor till sina kunder. Om din hemsida laddar långsamt, vill Google inte visa den, då det leder till en dålig användarupplevelse för Googles användare. Om din hemsida har höga testresultat inom dessa Core Web Vitals ökar alltså dina chanser att din sida placeras högt i sökresultatet vilket också leder till fler besökare och mer försäljning. Placeringen i Googles sökresultat är faktiskt så pass viktigt att undersökningar visar att sidor som rankas längst upp får hela 40% av alla klick. Sidor som placeras tvåa får i snitt 19% av trafiken medan sidor som placeras på tredje plats i snitt får 10% av trafiken. Det betyder alltså att sidan som placeras längst upp får hela fyra gånger större chans att sälja sina varor eller tjänster till potentiella köpare i jämförelse med en sida som kommer på tredje plats.
Diagnostisera din webbplatshastighet
Okej så nu förstår vi att webbplatshastighet är viktigt. Men hur kan vi diagnostisera våra hemsidor så vi faktiskt har data att utgå ifrån? Det är faktiskt mycket enklare än vad man kan tro. Givet att en av anledningarna till att vi vill optimera vår webbplats är för Google, kan vi också använda samma verktyg som Google använder i sin placeringsalgoritm – Google PageSpeed Insights.
- Gå in på webbplatsen https://pagespeed.web.dev/
- I rutan som har texten “Ange webbadressen för en webbsida”, anger du den webbadress som du har till din hemsida. Den kan du exempelvis kopiera direkt från din webbläsares länkfält när du väl är inne på din sida.
- Tryck på knappen analysera och låt verktyget jobba.
- Nu kommer du se fyra cirklar som representerar olika aspekter av din hemsidas prestation. I denna artikel kommer vi enbart bry oss om den första cirkeln som heter just Prestanda.
Du vill helst ha ett resultat på mellan 90 och 100 i den cirkel som heter prestanda. Det är dock inte hela världen om du skulle ha 85 eller dylikt. I denna artikel lägger vi vårt fokus på den delen av prestandan som har med sidladdning och webbplatshastighet att göra. Därför ska du hålla extra koll på den ruta som heter Speed Index.
Speed Index mäter hur snabbt innehållet på en hemsida visas under laddningen. Det är ett genomsnittsvärde som beräknas baserat på hur synligt innehållet är över tid, från början av sidladdningen. En lägre Speed Index anger att innehållet blir synligt snabbare, vilket är en indikation på en bättre användarupplevelse eftersom användaren inte behöver vänta länge för att börja se innehållet på sidan. I denna artikel är denna faktor extra viktig. Det är detta värde du vill se stor ändring på när du har optimerat din hemsida.
Men nu när jag vet min Speed Index, hur kan jag optimera min sida? Jo låt oss ta en titt på olika sätt att förbättra vår Speed Index på.
Tillvägagångssätt för att öka din webbplatshastighet
Använd sidcachning
Om du inte redan använder sidcachning, börja med det nu! Sidcachning är ett sätt för oss webbredaktörer att lämna en snabb kopia av vår hemsida i kundens webbläsare. Det betyder att kunden inte behöver ladda om vår hemsida på nytt om dem skulle navigera runt på sidan. Så fungerar sidcachning. Din sida laddas snabbare för återkommande besökare, vilket är en win-win.
Trimma dina bilder
Stora, otympliga bilder är som att försöka klämma in en elefant i en enmansbil. Det funkar, men det är inte praktiskt. Använd bildkomprimeringsverktyg för att få ner storleken på dina bilder utan att förlora kvalitet. Och kom ihåg, rätt format spelar också roll. JPEG för foton och PNG för grafik. Är du ett riktigt proffs kan du testa att använda dig av filformatet WEBP. Det är ett relativt nytt format som är utvecklat av Google.
Vi brukar använda oss av webbverktyget https://squoosh.app/ för att komprimera bilder.
Lazy loading
Lazy loading innebär att innehåll på din sida, som bilder eller videor, inte laddas förrän dem faktiskt behövs, dvs. när det ska visas på skärmen. Lazy loading är ett lite mer avancerat koncept men använder du WordPress som innehållshanteringssystem brukar det finnas insticksmoduler som underlättar den tekniska aspekten av att installera lazy loading.
Koppla upp dig mot ett CDN
Tänk dig att du har små depåer över hela världen istället för ett stort lager på ett ställe. Det är principen bakom ett Content Delivery Network (CDN). Det hjälper till att leverera ditt innehåll snabbare till användare oavsett var de befinner sig på globen. Baserat på användarens position, väljer CDN:et att ladda in bilder och videos från den depå som är närmast användaren. Detta tips är såklart mer relevant för webbredaktörer som har besökare från flera olika distanserade geografiska platser. Däremot har CDN en stor påverkan för de besökare som har dålig uppkoppling, och där avståndet mellan servern och besökaren spelar en större roll.
Välj rätt webbhotell
Om ditt webbhotell är segt spelar det ingen roll hur mycket du optimerar din sida. Tiden det tar för din server att svara besökarens webbläsare (även känt som Time To First Byte, TTFB) kommer påverka din webbplatshastighet enormt. Se till att ditt hostingpaket är kraftfullt. Att välja mellan olika webbhotell är lite som att välja mellan en moped och en Ferrari – båda kommer fram, men på väldigt olika tid.
Slutsats
Att optimera din webbplatshastighet är inte bara något tech-nördar håller på med för skojs skull. Det är kritiskt för din online närvaro. I en värld där varje sekund räknas, kan en snabb laddningstid vara skillnaden mellan en kund som stannar kvar och en som drar vidare. Genom att applicera dessa enkla, men effektiva strategier, kan du ge din webbplats den extra boost den behöver. Och kom ihåg, i det digitala racet är hastigheten väldigt viktig. Så, gasa på och se hur din webbplats går från trögstartad till toppresterande. Vi på CM Digital står alltid redo att hjälpa dig på vägen mot en snabbare och smidigare webbplats. Varje steg du tar mot att förbättra din webbplatshastighet är ett steg mot bättre användarupplevelse, högre SEO-ranking och i slutändan – mer nöjda kunder.
Vanliga frågor (FAQ)
Hur kan jag testa min webbplatshastighet på ett tillförlitligt sätt?
Använd Google PageSpeed Insights. Det är ett gratis verktyg från Google som inte bara mäter din webbplatshastighet, utan också ger konkreta förslag på hur du kan förbättra den.
Vilka är de vanligaste orsakerna till långsam webbplatshastighet?
Stora, ej optimerade bilder, långsam serverrespons (TTFB), ej användning av caching, och brist på användning av Content Delivery Networks (CDN) är några av de vanligaste bovarna.
Hur påverkar serverns svarstid min webbplatshastighet?
Serverns svarstid, eller Time To First Byte (TTFB), är tiden det tar för din server att börja leverera innehåll till besökarens webbläsare. En långsam TTFB kan kraftigt fördröja sidans laddningstid.
Kan bildstorlek och format verkligen göra en stor skillnad i laddningstider?
Absolut! Stora bilder tar längre tid att ladda. Genom att komprimera bilder och välja rätt format (t.ex. JPEG för foton och PNG för grafik) kan du minska laddningstiderna avsevärt. Testa gärna filformatet WEBP om du har möjlighet.
Vad är ett Content Delivery Network (CDN) och hur kan det förbättra min webbplatshastighet?
Ett CDN lagrar kopior av din webbplats på flera platser runt om i världen. Det minskar avståndet mellan besökaren och servern som innehållet levereras från, vilket kan förbättra laddningstider markant.
På vilket sätt kan sidcaching förbättra min webbplatshastighet och användarupplevelse?
Sidcaching sparar en version av din webbsida i besökarens webbläsare. Nästa gång samma besökare kommer till din webbplats, kan sidan laddas från cachen istället för servern, vilket minskar laddningstiden.
Är det möjligt att förbättra webbplatshastigheten utan avancerad teknisk kunskap?
Ja, det finns flera steg du kan ta som inte kräver djup teknisk expertis, som att använda bildkomprimeringsverktyg, välja ett pålitligt webbhotell med bra prestanda, och implementera enkla cachningslösningar.
Hur påverkar webbplatshastigheten min SEO och sökmotorranking?
Google och andra sökmotorer prioriterar snabbladdande webbplatser eftersom de erbjuder en bättre användarupplevelse. En snabb webbplats kan således förbättra din ranking i sökresultaten.